En riddares historia

Jag är en Ölänning som för över 30 år sedan tog båten över till Gotland för att bli fast här. Jag är uppväxt på en naturskön gård på norra Öland, bland alla jordbrukets djur, men det var hästarna som jag fastnade mest för. Vi hade härliga russ och korsningsponnyer. Det tog dock några år innan jag själv började rida.

Det var mest granntjejerna som red dem.  Men en dag så följde jag och min bästis med på cykel. En av tjejerna skulle hem mitt under turen och jag och min bästis fick turas om på en av hästarna. Sen dess har jag varit fast, även om jag flög av som en kanonkula mins 5 ggr per tur de första åren. Sadel hade vi ingen. Hästar har därefter på alla sätt varit min passion och livsstil. 

1982 kom Ivanhoe ut och visades på julen samma år. Vi blev helt lyriska och började snickra på sköldar och lansar, använde snökäppar och petade av varandra. Men där stannade det. Under gymnasietiden köpte jag min första häst Tikona Sacc ett litet vackert fullblod. 

1990 flyttade jag till Gotland för att jobba som scout- och ungdomsledare. Med mig hade jag min häst Tikona Sacc. Jag stallade in Tikona hos en familj som inte väntade med att dra med mig på tornerspelsuppvisning och min entusiasm hade inga gränser. 

Min hovslagare var en av riddarna, så varje gång han var på besök frågade jag honom om tornerspel och ridderi. 1995 så tog jag mod till mig till slut och frågade hur man blir en riddare och hovslagaren tog mig med som väpnare redan den sommaren. 

Mitt första spel red jag på Tikona 1996, en häftig upplevelse. 

Sedan dess har jag i ridit tornerspel varje sommar på mina hästar och haft många fantastiska upplevelser. 

2007 vann jag och Tiquina vårt första individuella SM-guld. 

I juli 2010 valde jag en vacker dam på sista tornerspelet innan medeltidsveckan. Föga visste jag att hon 4 år senare skulle bli min underbara fru. 

2013 vann jag och Sara individuellt SM-guld med en perfekt runda i Skills at arm. 

2014 vann jag och Sara individuellt SM-guld i klassiskt tornerspel, vi tappade inte ett enda poäng. 

2015 startade jag Tristan på SM med bara en ring som miss under hela SM-helgen. 

2019 vann jag och Sara de båda individuella klasserna på SM i Hovdala, med två fullpott rundor i klassiskt och näst intill perfekta rundor i skills at arms. 

2022 när SM i tornerspel återupptogs efter pandemin, slog vi till igen med dubbla guld i de individuella klasserna, samt ett lagguld med Torneamentum. Denna gång blev det på fantastiska Kakan, ägd och utbildad av den makalösa Malin Lind. 


2023 följde vi åter upp med dubbla guld individuellt och guld tillsammans med ett fantastiskt lag från Torneamentum. Denna gång var det fantastiska Sara hästen jag red igen, dessutom red Anna Böhme Graneskog, Saras avkomma Sentido, med den äran. Magiskt att ha två av sina hästar med på SM. 

 Till yrke utbildade jag mig till lärare och har varit det sedan 1997. Samtidigt har jag alltid uppskattat hantverk i alla former, och särskilt sadelmakeri har fascinerat mig. Så under några år utbildade jag mig genom att gå ett gäng kurser och hjälpa alla i min omgivning med diverse persedlar som behövdes lagas.

Nu jobbar jag delvis med sadelmakeriet, med fokus på en dag i veckan, även om det för det mesta brukar bli mer. Jag tillverkar nytt och reparerar så mycket jag bara kan. 

Vi är återförsäljare av Deubers fina sadlar och utrustning.

2010 valde jag en tjej på ett av tornerspel i Visby som min dam för kvällen. 2012 träffades vi igen, 2014 gifte vi oss och idag är Beatrice, jag, William 6 år och Caspian 4 år familjen Månsson i Sanda.  

Sedan 2012 tränar vi båda regelbundet för Horsevison och är en del av deras team.

Vi tar även sen ett par år över Hovberidare Arne Koets till ön för att förkovra oss i allt som har med dressyr och stridskonst att göra.